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quinta-feira, 16 de abril de 2009

Basic risotto recipe

Esta é a receita de risoto de alho poro, aliás, é a receita básica de risoto. É possível conseguir bons resultados trocando o alho poro por funghi ou espinafre. Detalhe, a receita está em inglês por que um colega do escritório de NY comeu em casa quando esteve aqui no Brasil e quando voltou a NY pediu a receita por email.

Basic risotto recipe / Alho Poro
Serve 6 portions

Ingredients
• approx• 1.1 litres/2 pints stock (chicken, fish or vegetable as appropriate)(I used chicken stock); • 1 knob of butter; • 2 tablespoons olive oil; • 1 large onion, finely chopped; • 1 clove of garlic, finely chopped; • 3 Broadleaf wild leek finely chopped; • 400g/14oz risotto rice (key ingredient choose a good Italian one); • 2 dry white wine glasses; • Salt and freshly ground black pepper (Be careful with salt because the Parmesan salty); • 70g/2½oz butter • 115g/4oz freshly grated Parmesan cheese (key ingredient)

Step by Step

stage 1
Heat the stock. In a separate pan heat the olive oil and butter, add the onions, garlic and Broadleaf wild leek, and fry very slowly for about 15 minutes without colouring. When the vegetables have softened, add the rice and turn up the heat.

stage 2
The rice will now begin to lightly fry, so keep stirring it. After a minute it will look slightly translucent. Add the wine and keep stirring — it will smell fantastic. Any harsh alcohol flavours will evaporate and leave the rice with a tasty essence.

stage 3
Once the wine has cooked into the rice, add your first ladle of hot stock and a good pinch of salt. Turn down the heat to a simmer so the rice doesn’t cook too quickly on the outside. Keep adding ladlefuls of stock, stirring and almost massaging the creamy starch out of the rice, allowing each ladleful to be absorbed before adding the next. This will take around 15 minutes. Taste the rice — is it cooked? Carry on adding stock until the rice is soft but with a slight bite. Don’t forget to check the seasoning carefully. If you run out of stock before the rice is cooked, add some boiling water.

stage 4
Remove from the heat and add the butter and Parmesan. Stir well. Place a lid on the pan and allow to sit for 2 minutes. This is the most important part of making the perfect risotto, as this is when it becomes outrageously creamy and oozy like it should be. Eat it as soon as possible, while the risotto retains its beautiful texture

4 comentários:

Silka disse...

Ah, agora sim está funcionando! Hummm... broadleaf wild leak... esse é o poró? Esse trem deve ser bom! Só preciso de um dicionário para acompanhar isso aqui! :-) Abraços, Silvia.

Flavia disse...

Esse de alho-poró é muito bom. E o de funghi também!!!!!!!!!! Para comer com cordeiro... ou só o risotto... :-)

Leandro disse...

Receita testada e aprovada!
Ficou uma delícia e até teve fãs.
Acrescentei um pouquinho de suco de limão na hora do preparo e deu um toque um pouco mais cítrico ao gosto. Muito bom mesmo.

Anônimo disse...

As receitas são ótimas. Já testei todas e dou minha aprovação. Esperamos por novas idéias. Sucesso. Iara